Zemřel fotograf Jaroslav Hladký

30.09.2011

Ve středu 23.9.2011 zesnul fotograf Jaroslav M. Hladký. Poslední rozloučení se koná 10.10.2011 v 18.00 hod. na hřbitově ve Frastanz (Rakousko) za krátkého smutečního obřadu pod vedením pana faráře Spielera s následným posezením a občerstvením. Všichni, kdo se chtějí rozloučit, jsou rodinou srdečně zváni.

Jaroslav Michal Hladký (18.2.1937 - 23.9.2011) se narodil v Československu. Studoval na vyšší umělecké škole u prof. Ranného (figurální kresbu), u prof. Zamazala (malířské techniky) a u prof. K. O. Hrubého (fotografie a film).
Jako fotograf se úspěšně zúčastnil v roce 1965 v Jablonci nad Nisou soutěže "Inter Foto 65".

Většinu života žil a tvořil v Rakousku.
Vystavoval v Evropě, Severní i Jižní Americe a v Austrálii.

Získal zlatou Velkou cenu v Německu, v Chicagu stříbro, dvě národní ocenění v Rakousku a mnoho dalších ocenění v celosvětových soutěžích.

Jeho tvůrčí spektrum bylo velmi široké.
V malbě se věnoval oleji, akvarelu, akrylu, kombinované technice, dále se věnoval fotografii, kde rozvíjel "foto grafiku", grafice a filmu.

Autor o Fotografice
"Již v době školy jsem hledal cestu jak zjednodušit fotografický obraz tak, jak to dělá malíř. Tato hledání možná přiblíží také můj postoj k fotografii. Je to cesta
„ hledání umělecké zkratky.“ Dnešní rozmnožovací techniky umožňují trvanlivé, reprodukčně dokonalé výtisky, právě tak jako je akvarel, nebo
kamenotisk, které bez jakékoliv změny vydrží 100 až 200 let. Tím nám nestojí vůbec nic v cestě seznámit se s „novou fotografikou.“ Nová úplně není, ale doufám, že bude znovu objevena díky dokonalé tiskové technice.

V červnu letošního roku jste měli možnost zhlédnout jeho tvorbu v galerii Safír v Turnově.

Více informací o zesnulém autorovi na stránkách:
http://www.art-passage.com/



RSS

Zvolte jazyk: