Výstava STEVE McCURRY, Photographer - poprvé v Praze

17.07.2015

Česká federace fotografického umění (ČFFU) pořádá výstavu předního světového fotografa Steva McCurry na Staroměstské radnici v Praze. Výstava “Steve McCurry, Photographer” bude veřejnosti přístupná od úterý 8. do středy 30. září 2015. Návštěvníci se první den výstavy mohou zúčastnit besedy a autogramiády s autorem. K výstavě vyjde katalog v českém a anglickém jazyce.

Výstavní soubor na Staroměstské radnici obsahuje výběr z tvorby McCurryho, mimo jiné fotografie zachycující události 11. září 2001, sovětskou invazi do Afghánistánu, život mnichů v buddhistických klášterech i jeho nejslavnější portrét “Afghánská dívka”.  
Americký fotograf Steve McCurry je odbornou i laickou veřejností uznáván jako jeden z nejvýznamnějších fotografů dnešní doby a to zejména pro evokativní styl svých barevných snímků. Jeho „Afghánská dívka“ je považována za fotografickou ikonu a často nazývána Madonou východu.
V duchu vrcholné dokumentární fotografie McCurry zachycuje esenci lidského strádání, stejně tak, jako radosti ze života. Ve svých dílech se soustřeďuje hlavně na důsledky války v lidských osudech. Zobrazuje nejen krajinu války, ale i lidskou tvář uprostřed konfliktu. 
„Většina mých fotografií je zaměřená na lidské osudy, hledám ten nestřežený moment, kdy se lidská duše pootevře a její pocity jsou otištěny ve tváři člověka“.
Mezi jeho dnešní reportážní cykly patří také Tibet, Irák, Jemen, ničení chrámů Angkor Vat.
Steve McCurry patří ke špičce světových fotografů a získal řadu prestižních ocenění, mezi jinými v roce 1984 Magazine Photographer of the Year. V tomtéž roce se stal také čtyřnásobným vítězem ve World Press Photo a odnesl si dva tituly ze soutěže Olivier Rebbot Award. V minulém roce mu byla udělena Cena za celoživotní dílo a stálý přínos světové fotografii. 
V roce 1986 se stal členem Magnum Photos a časopisem Live Magazin byl zvolen vítězem v soutěži World Photo. 
 
Jeho snímky, které doslova obletěly celý svět dodnes pomáhají humanitárním organizacím, které se snaží upozorňovat na dění v zemích třetího světa. 
 
Prostory pro výstavu poskytl Magistrát hlavního města Prahy.
 
Steve McCurry, Photographer
Staroměstká radnice: 
8. 9. 2015 – 30. 9. 2015
 
           Kontakt pro média:
           Věra Weinerová
           cffu.praha@gmail.com
           mt: +420 603 517 504
 
Media set a fotografie v tiskové kvalitě na vyžádání


RSS

Zvolte jazyk: